Kan een erfgrens verjaren?

Als particulier bent je wellicht niet altijd op de hoogte van de exacte locatie van jouw erfgrens. Het kan gebeuren dat de erfgrens tussen jouw perceel en dat van jouw buren door de jaren heen is vervaagd of verplaatst. In sommige gevallen kan een erfgrens verjaren.

Maar wat houdt dat eigenlijk in, een verjaring van de erfgrens? Verjaring betekent dat wanneer een bepaalde situatie lang genoeg bestaat, deze situatie als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dus juridisch wordt erkend. Met andere woorden, als een erfgrens gedurende een lange tijd op een bepaalde manier is gebruikt, kan deze grens als de officiële erfgrens worden beschouwd. Ook al komt dit niet overeen met de oorspronkelijke eigendomsgrenzen zoals die in de eigendomsakte staan vermeld en zoals die nog worden vermeld op de Kadastrale kaart van het Kadaster.

Mogelijke gevolgen van de verjaring van een erfgrens?

Als de erfgrens tussen jouw perceel en dat van de buren verjaart, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je een deel van jouw grond kwijtraakt of dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van een deel van het perceel van jouw buren. Het is daarom belangrijk om als particulier op de hoogte te zijn van de exacte locatie van jouw erfgrens.

Hoe kun je de erfgrens opvragen via het adresrapport van Kadasterinfo?

Gelukkig kun je als particulier de exacte locatie van jouw erfgrens opvragen. De voordeligste en meest betrouwbare manier om dit te doen is via het adresrapport met maatvoering van Kadasterinfo. Dit rapport bevat o.a. basisinformatie zoals bouwjaar, hoogte, oppervlakte, pandvolume, pandomtrek; Luchtfoto’s; Kadastrale informatie; Maatvoering in centimeters van de belangrijkste afstanden op het perceel; WOZ-waarde informatie en datum van de laatste kooptransactie; gemeentelijke lasten; Bestemmingsplaninformatie

Het adresrapport bevat allerlei informatie over een gebouw, waaronder de exacte locatie van de erfgrens zoals geregistreerd bij het Kadaster. Door het opvragen van dit rapport kunt je dus snel en eenvoudig achterhalen waar de grens tussen jouw perceel en dat van jouw buren loopt. Overigens moeten wij erbij vermelden dat ook bij het Kadaster bekend is dat sommige “papieren” grenzen op hun kaart in de praktijk enigszins afwijken van de daadwerkelijke situatie, om een scala aan redenen. Je kunt aan de registratie bij het Kadaster – die je dus ook in ons rapport terugziet – daarom niet gegarandeerd altijd rechten ontlenen.

Een erfgrens kan verjaren en het is belangrijk om als particulier op de hoogte te zijn van de exacte locatie van jouw erfgrens. Door het opvragen van het adresrapport met maatvoering van Kadasterinfo kun je snel en eenvoudig achterhalen waar de grens tussen jouw perceel en dat van je buren loopt volgens hoe dat op dit moment in het Kadaster geregistreerd is. Zo kun je mogelijke geschillen of problemen voorkomen en genieten van jouw eigendom zonder onverwachte verrassingen.

Informatie over adres opvragen?

Vraag makkelijk de informatie op over elk adres in Nederland.

Bekijk alle rapporten
Rapporten op geodatashop om woning info opvragen